do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana
o workach do pakowania

Pakowanie z zastosowaniem worków próżniowych to najlepsza metoda zabezpieczenia żywności przed działaniem czynników zewnętrznych, wygodna w użyciu i ekonomiczna.


Worki PA/PE

Najczęściej do pakowania mięsa, wędlin, różnych serów, ryb i niektórych warzyw używamy gładkich worków próżniowych PA/PE, które dostępne są w różnych rozmiarach i grubościach. Ten rodzaj materiału zapewnia mocne zgrzewy i relatywnie dobrą barierowość worków. Worki PA/PE gładkie współpracują z pakowarkami próżniowymi komorowymi. Materiał z jakiego wykonano worki powinien być jednolity, pozbawiony smug i przebarwień, najlepiej jeśli pochodzi od renomowanego producenta folii. Zgrzewy worka muszą być mocne, najlepiej gdy wszystkie mają jednakową szerokość. Ważne jest by producent worków mógł dołączyć deklarację zgodności na oferowany materiał.

worki gładkie - zamów tutaj

Przykład pakowania próżniowego żywności w worku gładkim PAPEPrzykład pakowania próżniowego żywności w worku gładkim PAPE

 

Grubość folii worka

Istotnym parametrem jest grubość folii z jakiej wyprodukowano worki do pakowania. Najczęściej stosowana grubość to 70 µm, można jednak użyć worków o grubości 90, 100 lub nawet 120 µm wtedy gdy zachodzi taka potrzeba. Zazwyczaj taki materiał służy do bardzo twardych serów lub mięsa z kością. Grubsza folia posiada też lepsze właściwości barierowe, co jest szczególnie istotne w przypadku pakowania produktów szybko ulegających psuciu lub wymagających długiego przechowywania i ekspozycji. Profesjonalna pakowarka próżniowa posiada regulację czasu zgrzewania i może zgrzewać folię grubości od 30 do 200 µm.

elektroniczny pomiar grubości foliielektroniczny pomiar grubości folii

 

Worki moletowane (strukturalne)

Niewielkie partie produktów pakuje się przy użyciu worków moletowanych na pakowarkach bezkomorowych (listwowych). Worki moletowane mają z obu stron lub z jednej wyraźną fakturę, przetłoczenia w formie linii, punktów lub kratki. Przetłoczenia na folii mogą mieć różny wzór a ich występowanie ma na celu sprawne odprowadzanie powietrza podczas pakowania na pakowarkach z zasysaniem zewnętrznym. Materiał moletowany oferowany jest też w formie rękawa (rolka moletowana), długości 6 m. To rozwiązanie pozwala na lepsze dopasowanie opakowania do produktu, przydatne zwłaszcza w przypadku produktów o zmiennych kształtach, jak np. ryby, dziczyzna.

worki moletowane - zamów tutaj

worki moletowaneworki moletowane

 

Worki termokurczliwe

W przetwórstwie mięsnym często stosuje się worki termokurczliwe, dzięki którym można uzyskać lepsze walory estetyczne pakowanego produktu a to zazwyczaj skutecznie przyciąga uwagę klienta końcowego. Dobre jakościowo worki termokurczliwe cechuje zazwyczaj wysoki połysk i parametr obkurczu powyżej 40 %. Ważnym z punktu widzenia okresu przechowywania zapakowanych produktów jest warstwa barierowa, do wytworzenia najlepszych jakościowo folii używa się EVOH jako skutecznego izolatora dla tlenu. Szczelnie zapakowane produkty, w dobrej jakości worki z EVOH gwarantują ich bezpieczne i długotrwałe przechowywanie.

Przykład pakowania próżniowego żywności w worku termokurczliwymPrzykład pakowania próżniowego żywności w worku termokurczliwym
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl